1 Септември 2017

ХРАНЕНЕ СПОРЕД ЗОДИЯТА


Красиви без оглед на възрастта – това е въпрос на гени, казват едни, или въпрос на правилната козметика, казват други...  


Астролозите са убедени: който полага грижи за себе си в зависимост от своя зодиакален знак, се поддържа по-дълго млад. Към това спадат и правилното хранене, и салонът за красота, и фитнесът. Астрологията е изкуството да познаеш себе си. Един хороскоп ни казва какво обичаме и от какво имаме нужда, за да се чувстваме наистина добре. И всеки има нужда от нещо различно.


Овен: „Месото е частица жизнена сила!“
„Някои го предпочитат горещо“. Овните харесват пикантно подправени ястия с месо. Затова те редовно си подаряват по една допълнителна порция чили кон карне или телешко с пикантен сос. Все пак те трябва да си пазят силите! Препоръчва се и тартар във всички негови варианти. Овни, подправяйте вашите ястия с лют кетчуп или люта горчица. И ако вашето небце все още не гори, просто си помогнете с мелничката за пипер или добавете табаско!


Телец: „Храненето – празник за всички сетива!“

Телците са ентусиазирани готвачи. Те са земен знак и обичат регионалните ястия, които са им вече познати. Те не следят калориите. Напротив! По техен вкус са обилните домашни ястия като печената патица, хрупкавите свински бутчета с картофи или свинските медальони. Към всичко това, разбира се, следва да се прибави една хубава бира – питието, което така или иначе се свързва с техния зодиакален знак, защото той се смята за държащ на традициите, честен и здраво стъпил на земята.


Близнаци: „Днес тук, утре там!“

Промяната е най-важното нещо в живота им. Шведските маси и заведенията за бързо хранене са точно по техен вкус. Те не искат да чакат дълго или да седят с часове на масата. Главното е всичко да бъде неангажиращо и леко. Най-много обичат да ядат средиземноморска кухня със салати, риба и спагети. Трудно устояват на сладкишите, сладоледа и тортите. Затова в техния списък с любими храни най-отгоре стоят десерти като домашно приготвен ябълков щрудел с ванилия или палачинки с мед.   


Рак: „Любовта минава през стомаха!“
За Раците яденето е храна за душата и е свързано със спомените. Повече от всичко те обичат млечните ястия, а като воден знак харесват и морските дарове. По правило обичат ястията от своето детство и събират рецепти. Затова ще хапнат с голямо удоволствие един огромен виенски шницел с пържени картофи и майонеза. Супите също са предпочитани от тях - например зеленчуковата супа с пресен лук или домашно приготвената супа топчета. Ако те бъдат сервирани в голяма купа заедно с препечена филийка хляб, то Раците – поне кулинарно –  са на седмото небе! Въпреки това трябва да внимават. Те имат склонността да си хапват доста, когато са под напрежение, и поради това нерядко имат проблеми с теглото.


Лъв: „Само най-доброто!“
Като „цар на животните“ Лъвът обича лукса. Затова предпочита изискани ресторанти, където се глези с омари и хайвер. Лъвовете рядко са вегетарианци. За тази зодия интересни са маринованото телешко филе или печените гърди от патица. Ако обаче имат желание за флирт, Лъвовете трябва да изпият първо чаша шампанско и да хапнат няколко стриди. Това е предпочитаният от тях начин за започване на една връзка. Един съвет: по-късно можете да предложите на вашия избраник или избраничка и един топъл шоколад с много сметана...


Дева: „Човек е това, което яде!“
Като експерти по храненето Девите се интересуват от съставки, калории и стойности на холестерола. Тъй като имат чувствително храносмилане, избират преди всичко вегетариански ястия, като например зеленчуково плато с печени картофи, броколи, карфиол, моркови и тиквички, както и настъргано сирене. Те не могат да устоят на пресните манатарки или печурки. Вместо алкохол предпочитат прясно изцеден плодов сок или вода. Не на последно място, съотношението цена/качество при тях трябва да е налице – в противен случай сметката буквално ги удря в стомаха! Поради това редовно търсят в био магазина промоциите на мюсли, плодове и тофу.


Везни: „Nouvelle Cuisine!“
Везните са естети. При тях яде и окото. За тях е важна добре декорираната маса със салфетки, цветя и свещи. Имат изискан вкус и ценят фините сосове и пресните подправки. Обичат френската кухня. Екзотичните плодове, потопени в тъмен или бял шоколад, карат небцето им да ликува. Най-много обичат да се хранят в луксозна атмосфера и в добра компания. Не случайно Везните са знакът на близостта. Десертите трябва винаги да са малки и фини, защото Везните се грижат за своята фигура. Затова подходящи за тях са сорбетата, кремът брюле и петифурите.


Скорпион: „Всичко или нищо!“
Скорпионът е страстен. Или има всички пороци, или нито един. Редува постенето с преяждане, а храненето за него е ритуал. Хрупкавите печени свински ребърца го правят щастлив. Лютиви добавки като хрян, лук и чесън в никакъв случай не трябва да липсват. Най-много обаче обича месо соте със зеленчуци. Или: задушено телешко в сос от червено вино, или свинско печено с картофено пюре. А защо не и една класическа пържола алангле или суши и сашими във всички варианти! Увенчаващ финал е едно силно еспресо или ледено студена високоалкохолна напитка.


Стрелец: „С удоволствие малко повече!“
Стрелецът е космополитен и широко скроен. Предпочита екстравагантни ястия с екзотичен привкус, като например печено от бизон, щраусови пържоли, тайландско къри или ястия на уок. Враг е на малките порции, защото пирува с удоволствие и иска да опита от всичко. Тъй като обаче зодиакалният знак означава и аристократизъм, едно сочно еленско печено в сос от хвойна с червени боровинки също е изцяло по неговия вкус. Ако не трябва да се стига чак дотам, се препоръчва салата Цезар с пикантен дресинг, крутони и настърган пармезан. Към това спада, разбира се, едно хубаво бяло вино – в крайна сметка лозата е символ на Стрелеца!


Козирог: „Качеството пред количеството!“
Козирозите по принцип са аскети. Насладата играе по-скоро второстепенна роля в живота им. Ако изобщо ще пируват, храната трябва да бъде с високо качество и да доставя ценни хранителни вещества. Най-много обичат точно определените часове за хранене и класическата местна кухня – печено свинско месо, мусака, крем карамел. При специални поводи са склонни и да се поотпуснат. Тогава на масата се поставят цял хрупкав свински бут с домашно приготвена картофена салата. Сладкото рядко ги възбужда. Един съвет: като човек, познаващ и ценящ традициите, трябва непременно да поръчате прясно налята бира или чаша хубаво вино. Чак тогава вашето удоволствие ще е наистина пълно!


Водолей: „Важното е да е различно!“
Водолеите са нестандартни и експериментират с удоволствие. Искат да бъдат изненадани и да изживеят нещо ново дори при храненето и наслаждението. С приятелите си опитват това-онова. Например молекулярната кухня. Тя се занимава с биохимичните и физически процеси при готвенето и при консумацията на храната и напитките. Затова, какво бихте казали за един „сферичен хайвер от пъпеш“ от испанския магьосник Феран Адриа? Или агар-агар? Или брашно от рожков? За фантазията на Водолеите няма граници. Към това добавят просто кока-кола или просеко. В крайна сметка те са въздушен знак, който иска да се забавлява и докато се храни.   


Риби: „Рибата трябва да плува!“
Без значение дали сьомга, пъстърва или змиорка – рибата във всички нейни видове винаги е вариант за тях, защото те обичат всички храни, което идва от водата. Такива са изисканата маринована селда със сос от ябълки, лук и осолени картофи, филето от треска в бирено тесто или панираното филе от морски костур със салата от картофи, краставици и майонеза. Любителите на кулинарното изкуство с тази зодия се глезят и със скариди в сос от кокос и къри с пресни зеленчуци на уок и тайландски ароматен ориз. Към това, разбира се, идват най-различни алкохолни напитки, като се започне с мартини и бира, и се завърши с вино и водка. Нали в крайна сметка Рибата трябва да плува! Увенчаващият финал се състои от фламбиран десерт и една хубава пура.

По материали от чуждестранни издания



остави коментар