21 Ноември 2017

КАКВО ИЗДАВАТ ЦВЕТОВЕТЕ ЗА НАШАТА ПСИХИКА


Какъв е любимият ви цвят? Червено? Зелено? Жълто? Или синьо? Не отговаряйте твърде бързо – особено, ако този въпрос ви е поставен от някой от отдел Човешки ресурси... Цветовете могат не само да предизвикват емоции, те също така издават нещичко за нашата душа, за предпочитанията и чертите на характера на един човек. Фактът, че личната преценка относно един цвят може да даде заключения за личността на оценявания, вече е потвърдена от някои психолигически изследвания. Може би най-известният цветови тест е така нареченият тест на Люшер, който е разработен от швейцаркия професор по психология Макс Люшер през 1947 г.     

Цветовата диагностика на Люшер постоянно се преработва, модифицира и подобрява, като днес се счита, че тя дава възможност да се хвърли поглед върху ефективността при работа и издръжливостта на стрес, за самооценката и очакванията за бъдещето на един човек.  

Констатациите от теста днес се прилагат не само при развитието на човешките ресурси, но и в продуктовия дизайн, и в медицината. 

Дори в спорта: изследователите от британския университет Дърам например са проучили влиянието на цвета на екипа при атлетите на Олимпиадата и са достигнали до резултата, че облечените в червено борци са побеждавали облечените в синьо в 60% от случаите. Причина: червеното излъчва повече доминантност. При така нареченото „Коктейлно парти изследване“ пък се е оказало, че хората предпочитат барове с червени помещения, но остават по-дълго време в сините. Жените в червени рокли така или иначе изглеждат по-атрактивни за мъжете.  

Разбира се, резултатите не трябва да бъдат надценявани, още повече да бъдат прилагани като единствен критерий за оценката на личността. Те са все още твърде неясни за подобно нещо. Факт е обаче, че влиянията и асоциациите, които биват предизвиквани от определени цветове, са едни и същи при много хора – сравнително независимо от култура, възраст или пол. Така например...

 • Червеното привлича вниманието 
 • Жълтото е весело 
 • Зеленото излъчва стабилност
 • Синьото успокоява.

За топлите цветове (жълто, оранжево, червено) е доказано, че възбуждат апетита, поради което те често се използват при опаковките на хранителните продукти; по-студеното синьо, напротив, излъчва свежест и поради това по-често може да бъде открито при замразени продукти и при хигиенни артикули.  

Дълго може да се спори дали това е глупост или сериозен метод. По-бързо е обаче сами да направим един малък тест, тъй като въпреки най-различните разновидности самата процедура е удивително проста. Поради това веднага ви даваме един кратък вариант: 

Червено   Синьо   Жълто   Зелено   Розово   Черно   Сиво

Вземете показаните по-горе цветове и ги подреде по ред, започвайки от вашия абсолютен любимец. Недейте да размишлявате твърде дълго и бъдете честни! В противен случай краткият тест (който наистина не може да бъде сравняван с един професионален тест на Люшер) ще бъде безрезултатен. Започваме...

Тълкуване

По Люшер цветовете показват:

 • на първа и втора позиция вашите житейски цели,
 • третата и четвърта позиция представят вашата настояща ситуация,
 • петото и шесто място показват вашите потиснати наклонности,  
 • последните две позиции показват чувствата, които отхвърляте.

Ето и тълкуваният за отделните цветове: 

 • Червено: самочувствие, сила, виталност, страст, активност, динамика, конкурентност, еротика
 • Синьо: удовлетворение, спокойствие, уравновесеност, хармония, склонност към размишления, емпатия, привързаност  
 • Жълто: разгръщане, стремеж към свобода, любопитство, откритост, спонтанност, очакване, креативност, жизнерадостност 
 • Зелено: самоуважение, достойнство, стабилност, издръжливост, чувство за чест, авторитет, стремеж за значимост, способност да се налагаш, автономия 
 • Розово: способност за съпричастие, чувствителност, чар, отдаденост, безкричност, потайност 
 • Черно: желание да се ръководи, дистанция, сериозност, нетолерантоност, принуда, безкомпромисност, неподчиняване 
 • Кафяво: наслада, чувственост, нежност, топлина, комфорт, липса на фантазия   
 • Сиво: неутралност, дистанция, равнодушие, избягване на обвързване, изолираност  твоите коментари

Snake88
22 April 2018
Липсва бялото

остави коментар