28 Ноември 2017

ГЕНИТЕ ИЛИ НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ - КОЕ Е ПО-ВАЖНО ЗА ЗДРАВЕТО?


Прекалено многото килограми се смятат за един от най-рисковите фактори за инфаркт. Дали в такъв случай това е въпрос на начин на живот – или все пак гените също участват? Едно изследване сред близнаци дава отговори.

Пълните хора по-често страдат от сърдечни заболявания от тези с нормално тегло, това е добре известно. Наред с пушенето, високото кръвно налягане, липсата на движение и диабетът наднорменото тегло се смята за един от най-големите рискови фактори за инфаркт.

Дали обаче това се дължи на килограмите и на начина на живот на засегнатите? Или навярно гените са отговорни за това, че е налице както склонност да се пълнее, така и повишен риск от заболеваемост? Наследствеността решава за около 50% от Индекса на телесната маса (ИТМ), такова е актуалното становище на учените.

За да дадат отговор на този въпрос, Петер Нордстьом от Университета в Умеа и неговите колеги са анализирали данни на около 4000 двойки еднояйчни близнаци с различно телесно тегло. Тъй като гените на еднояйчните близнаци са еднакви, с тяхна помощ може да се види какво в действителност е влиянието на начина на живот и съответно на гените. Значителни разлики в теглото между тях не могат да бъдат приписани на наследствеността, а са директно следствие от житейските навици, както и от факторите на околната среда.

В началото на изследването участниците са били средно на по 58 години и учените са ги следили средно в продължение на дванадесет години и половина. Изследователите са разделили 8092 участници в две групи: в едната са били тези, които са тежали повече от своите братя и сестри близнаци, а в другата тези с по-малко тегло. В по-тежката група Индексът на телесната маса е бил средно 25.9, тоест леко над нормата, докато в по-леката група – 23.9, тоест в нормата.

При по-пълните близнаци е имало повече неспортуващи, а при по-слабите е имало повече пушачи.

В течение на изследването 203 от по-тежните близнаци са претърпели инфаркт, при по-леките им братя и сестри е имало 209 такива случая. Следователно рискът от инфаркт в двете групи не се е различавал.

Дори сред близнаците, при които по-тежкият е имал минимум седем единици по-висок индекс на телесната маса от по-лекия или дори е бил затлъстял (ИТМ над 30), по-тежките близнаци не са получавали по-често инфаркт. Разликата в теглото следователно не е влияела върху риска от инфаркт.

По-тежките близнаци са имали обаче повишен риск от диабет: 345 от тях са заболели от захарна болест по време на изследването, докато в по-леката група са били 224.

Резултатите сочат, че при връзката между наднормено тегло и инфаркт решаваща роля действително играе генетиката, а не стилът на живот. Който отслабва може да се предпази от диабет, но не непременно да намали риска от инфаркт.

Тъй като изследователите са следели участниците средно 12 години, горното твърдение е в сила само за този период от време. Възможно е в по-дългосрочен план да се увеличава и броят на инфарктите в по-тежката група, именно защото те по-често развиват диабет, а самата захарна болест се смята за рисков фактор за сърдечно-съдовата система.

Впечатление прави и един друг детайл от изследването: докато от по-тежките близнаци са умрели 550, при по-леките са били 633, тоест значително повече.

Това се дължи най-вече на една подгрупа, споделя Нордстрьом: тази, в която и двамата близнаци са имали максимален ИТМ от 25. Възможно е в тази група да е имало слаби близнаци, страдащи от болести, които не са били открити в началото на изследването. Или пък ниското тегло е просто знак за болнавост.

На последно място изследването ясно показва вредния ефект на цигарите: директното сравнение на двойки близнаци с един пушач и един непушач е показало, че значително повече пушачи са починали преждевременно. „Това е съвсем ясно доказано. Да не се пуши е полезно за здравето“, казва Нордстрьом.


остави коментар