16 Юни 2017

ИЗНЕНАДВАЩАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ И ХАРАКТЕРА

Когато става въпрос за хранителни навици, аз определено съм дъщеря на баща си, но никога не съм предполагала, че различните ни хранителните навици биха могли да съвпаднат с черти от характерa ни.

От Вики Сантилиано

Баща ми ме научи, че смесването на храната създава странен миш-маш, който не изглежда апетитно, но съблазнява сетивата по хиляди различни начини. Майка ми, от друга страна, се наслаждава на всяко блюдо поотделно. Тя възприема толкова малко моята страст към смесване на вкусовете, колкото аз нейната строга политика на „само един вкус на едно хранене“. Според Жулиет Бохосян, експерт по поведенческо хранене и създателка на Food-ology, от стила на хранене  на даден човек можем да направим извод за отличителните белези на характера му, т.е. ние сме не само това което ядем, но също така и това как ядем.

Първоизточник на Food-ology
Бохосян развива концепцията си след като забелязва връзка между начина, по който баща й се храни и начина, по който той се държи. След като изучава невербалната и вербалната комуникация в училище, тя превръща откритията си в наука и я използва, за да анализира хората. „Хранителните ни навици са едни от най-първичните навици, които притежаваме“, обяснява Бохосян. „Храненето е универсална нужда, без граници и без значение от социалния или икономическия статус.“ Поради тази причина тя смята, че начинът, по който ядем може да разкрие много неща за самите нас. „Вие може да имитирате някой начин на хранене, но рано или късно инстинктът ще надделее и истинският ви „аз“ ще се разкрие“, казва тя

Най-често срещаните хранителни навици
След двадесет години изследване на начина, по който хората ядат, има няколко елемента, които Бохосян среща по-често от други. Повечето хора попадат в поне една от тези категории.


Бавно ядящи
Бохосян вярва, че хора, които се хранят бавно, обичат рутината и са упорити. Те целенасочено се наслаждават на храната си, което показва, че извличат максималното от всяко преживяване. Също така те са по-склонни да поставят себе си и нуждите си пред тези на другите. Както тя казва, "те самите са приоритет в живота си."

Бързо ядящи

Бързото хранене е знак за липса на баланс по отношение на приоритетите. Тези, които са готови с храненето преди всички останали, са склонни да поставят други неща преди себе си. Те обаче са и машини с висока производителност, и се отличават със завършване на започнатото.

Хора, които смесват храните

Този тип хора могат ефективно да поемат големи отговорности, но могат и да изпитат затруднения, когато трябва да решат, кое е най-важно нещо, което трябва да се доведе до край. Той или тя може също да имат проблеми със съсредоточаването върху една определена задача.

Хора, които ядат един вид храна на едно хранене
"Ориентирани към задачите" и "методични в подхода" са начините, по които тя описва хората, които се хранят по този начин. Те са по-малко гъвкави когато става дума за напасване към ситуации, които са различни от това, с което са свикнали.

Хранителни навици и професионални качества
Бохосян съветва HR мениджърите и хората занимаващи се с подбор на персонал относно това, на кои отличителни черти при храненето да обръщат внимание в зависимост от различните видове работа, за която търсят хора. "Целта на подбиращия кадри е да знае кои умения са критични за дадена позиция, а след това да търси тези черти през  хранителните навици на кандидата", казва тя. Стилът на хранене може да помогне на подбиращия да вникне по-надълбоко в личността на търсещия работа.

Хора, които режат месото наведнъж
"Нарязването на месото наведнъж е типично за индивид, който е методичен, стратегически мислещ и планиращ“, пише тя в съветите на уебсайта си. Този тип човек е подходящ за позиции, които изискват логическо мислене и прецизност. Поле на действие като инженерство, счетоводство или компютърни технологии биха били подходящи за такъв персонаж.

Хора, които обичат да опитват нови храни
Тези, които с въодушевление изпробват различни кухни, ще се справят добре на  позиции изискващи творчество, защото са готови да изследват нови пътеки и с голяма вероятност имат различно виждане що се отнася до идеите.

Поставянето на въпроси относно менюто също е показателно за човек без предрасъдъци. Внимавайте с хората, които предварително решават какво ще ядат и дори не поглеждат менюто преди да поръчат - те са по-склонни да бъдат инатливи и е по-малко вероятно да приемат промените.

Какъв е изводът?
Все пак Бохосян бързо добавя, че от навиците на хранене не може да се прави генерален извод за личността на даден човек. „Един хранителен навик не може генерално да се дефинира като лош, за всяко поведение има „за“ и „против“. С други думи – моята любов към смесване на храните и неприязънта на майка ми към това не правят никоя от нас лош човек – това просто ни прави различни (и очевидно подходящи за различен тип работа).

Предполагам, че можем да добавим стила на хранене към списъка с отличителните черти неизвестни нам, които издават нашата идентичност. Може да изглежда глупаво да се свързва поведението с нещо толкова просто, като начина, по който ядем, но малките неща, които инстинктивно правим, могат да бъдат невероятно разкриващи, ако им се обърне достатъчно внимание. И ако това помага да се елиминират част от догадките при търсене на потенциалните кандидати за работа, просто помислете какво би могло да направи с хората, с които избираме да споделяме живота си!

остави коментар