5 Септември 2017

9- ТЕ ПОЛЗИ ОТ МЮСЛИТО, КОИТО ГО ПРЕВРЪЩАТ В ОТЛИЧНА ЗАКУСКА

Чували сте го преди, ще го чуете и отново. Закуската е важно нещо.


Изследванията показват, че който закусва може да извлече огромни ползи, като например да повиши своите когнитивни способности, да подобри здравето на сърцето си, да намали вероятността от сърдечно-съдови болести и дори да повиши нивото на своята енергия.    

   
Разбира се, човек не може просто да мине през първия павилион за бързо хранене или да се нагълта с понички  и да продължи деня си. Той трябва да започне сутринта, изяждайки нещо хранително, естествено и засищащо. В противен случай просто ще консумира празни калории, които час по-късно ще го оставят гладен.


Какво в такъв случай трябва да ядем рано сутрин? Макар че може би очаквате отговорът да е овесена каша, шейк или йогурт с плодове, ние предлагаме нещо по-различно: мюсли.  
Ако никога не сте чували за него, не сте единствени. Но в такъв случай пропускате една здравословна храна, от която трябва да се възползвате.


Какво всъщност е мюсли?
Мюсли е закуска, богат на фибри и белтъчини, на основата на суров, валцуван овес и различни други съставки.
Започнало като суха зърнена храна, приготвена от препечен пълнозърнест овес, ядки, плодове и пшеничени люспи, мюслито се е превърнало в смес, подходяща като вариант за закуска, с безброй комбинации, които могат да бъдат приготвени за една нощ. Помислете за зърнените храни, свежите или сушени плодове, семената и ядките. Сместа, пълна с витамини, желязо и магнезий може също да бъде разбъркана с мляко (соево, бадемово или краве), кисело мляко или плодов сок и да бъде оставена през нощта в хладилника.   


Мюслито често бива оприличавано на гранола, то обаче обикновено е по-природосъобразната опция с по-малко захар, което го прави по-здравословното от двете. И така, има ли други причини, за да предпочетете тази смес рано сутрин? Даваме осем, поради които трябва да започвате деня си с него.


То е по-здравословно от други зърнени храни
Сладките зърнени храни и деликатеси от вашата пекарна може би са изкушаващи, но са пълни със захар и кой знае какво друго.
Мюслито често има по-малко захар и по-малко калории, отколкото сладките и сандвичите за закуска. Освен това, тъй като сами контролирате приготвянето му, можете да гарантирате, че никаква преработена или пълна със захар храна няма да успее да влезе в ястието ви.  


То е богато на фибри и пълнозърнесто
Макар и да е трудно да се измери колко фибри има в мюслито, тъй като има толкова много комбинации, които човек може да измисли, то обикновено е богато на фибри и цели семена – тези две неща са полезни за вашата храносмилателна система. Фибрите и целите семена могат да регулират храносмилателния ви тракт.  


Ще останете сити по-дълго

Фибрите и целите семена не само държат корема под контрол – те са също засищащи. Няма да усетите, че малко след хранене копнеете за поничка.
В допълнение към това суровият овес съдържа огромно количество устойчиво нишесте, което прави мюслито изключително засищаща закуска, изискваща повече време, за да бъде усвоена. Докато устойчивото нишесте бива разграждано в стомаха, организмът произвежда храносмилателни киселини, които потискат апетита, а вашият метаболизъм се ускорява, така че изгаряте повече калории за по-малко време.  
Данни от изследване на американската Националната програма за изследване на здравето и храненето (NHANES) показват, че консумирането на овес е свързано с по-ниско тегло при възрастните.


То е полезно за сърцето ви
Мюслито съдържа овесени трици, които имат овесени влакна, наречени бета-глюкан.
Съгласно изследванията бета-глюканът може да помогне за намаляването на нивата на холестерол до 10 %. С редовна консумация на мюсли вие драстично ще подобрите здраве си. Направете и една друга услуга на сърце си и добавете лимонов сок към вашата смес. С добавянето на витамин С можете да допринесете за понижаването на вашия холестерол, помагайки още повече за здравето на сърцето си.  


Ще консумирате повече хранителни вещества
Тъй като можете да „мариновате“ своето мюсли подобно на пържола, като го накисвате през нощта, добрите хранителни вещества имат повече време да бъдат абсорбирани. „Антинутриентите“, които пречат на храносмилателните ензими или пречат на абсорбацията на минералите могат да бъдат деактивирани.      
Макар че готвената храна  може да има подобен ефект върху тези антинутриенти, накисването на вашата храна я прави още по-лесна за храносмилането.


Доставя удоволствие
Помните ли бета-глюкана? Той може да прави повече от това да понижава холестерола. Той не само е пълен с фибри: добавяйки го към вашите пекарски продукти като мъфини, кексчета, спагети, макарони или мюсли, той може да допринесе за техните свойства, като сгъстяване, текстура и външен вид.  
Изследванията показват, че освен ползите за качествата и хранителната стойност на продукта, бета-глюканът може да подобри сензорните и вкусови качества на някои продукти. Това означава, че той просто може да задоволи всички желания – още преди слънцето да е изгряло!


Можете да добавите белтъчини

И всъщност всичко друго, което пожелаете! С добавянето на ядки можете да включите белтъчини и омега 3-мастни киселини в своята закуска, докато други съставки като плодовете могат да ви дадат здравословна доза калий, фибри, витамини E, C, B-12 и други.
Млякото или неговите алтернативи като бадемовото мляко, лененото мляко, соевото мляко или киселото мляко, в които вие най-често накисвате овеса, са друг начин за включване на млечни продукти и белтъчини. Всъщност вие можете да включите в своята храна всичко, от което имате нужда, за да започнете добре своя ден, без значение дали това е основа, върху която накисвате своите овесени ядки, или топинг, който можете да разбъркате вътре.


Ще избегнете яденето на нещо нездравословно
Избирайки мюсли за ваша закуска, вие ще избегнете евентуалното консумиране на нещо, което ще ви накара да напълнеете, или нещо, пълно със захар, което може да увреди както вашето здраве, така и вашата талия.   
С мюсли взимате едно умно решение за вашата закуска, което ще ви е от полза за целия ден.


Рецепти, които сами можете да създадете
Убедихте ли се? Заповядайте на нашия Миксер за Мюсли и разгърнете въображението си.

остави коментар