26 Януари 2017

НАЙ-ВАЖЕН Е МИРИСЪТ НА КРЪВ


Калифорнийската фирма „Impossible Foods" иска да създаде перфектния заместител на месото. Управителят на фирмата Патрик Браун обяснява на какви критерии следва да отговаря каймата, която не съдържа месо.


Калифорнийската компания „Impossible Foods" години наред работи върху създаването на „базирано на растения месо”, както го нарича шефът Патрик Браун. В избрани ресторанти в Ню Йорк и Сан Франциско вече е възможно да се поръча например бургер с кайма, която не съдръжа месо. До 2-3 години „невъзможната пържола” следва да намери и пътя до рафтовете на супермаркетите.

Въпрос: Какво лошо има в това да се яде месо?
Браун: Всичко. Животновъдството се нуждае от вода, повече от която и да е друга индустрия. В световен мащаб то причинява почти 15% от парниковите газове. А това е повече от целия транспортен сектор. Половината от цялата земя, която не е покрита от ледове се използва или за гледане на животни, или за отглеждане на храна, която е предназначена за животновъдството. Това е повече от територията на Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Нова Зеландия и Индонезия взети заедно. Използването на животни за производство на месо е най-голямата екологична заплаха в момента. И никой не предприема нищо за да реши този проблем.

Въпрос: И какво ще предприемете вие?
Браун: Животните по същество са естествени фабрики, които превръщат растенията в месо и млечни продукти. За съжаление те не са особено подходящи за това, тъй като не работят ефективно. Ние вярваме, че можем да се справим по-добре. И затова опитваме да заменим тази естествена технология с по-добра. По същество е просто: животното използва растения за да „произведе” пържола. Сега ние използваме растения за да направим пържола.

Въпрос: И как по-точно?
Браун: Последните 5 години се занимавахме с това да анализираме на молекулярно ниво, с какво се отличава месото от другите продукти, и кои са качествата, които притежава то и които го правят толкова вкусно за хората. Едновременно с това анализирахме растения, чрез които бихме могли да възпроизведем тези качества. При говеждото месо имахме вече значителни успехи. С нашата технология обаче би било възможно в бъдеще и „производството” на други сортове месо, риба и млечни продукти.

Въпрос: Какво прави месото толкова привлекателно за хората?
Браун: Най-важен е мирисът на кръв. Това се харесва на всички месоядни. Поради тази причина още в началото предполагах, че хемоглобинът играе важна роля за вкуса на месото. И наистина, изглежда, че това е магическата съставка за истинския вкус на месо. Защото това, което отличава месото от всички други храни, е високото съдържание на хемоглобин. В месото той е сто пъти повече отколкото в което и да е растение. Хемоглонинът е отговорен за много от химическите реакции, които протичат по време на печенето и които са отговорни за чудесния аромат на крайния продукт. Качествата на мазнината също са важни за вкуса. Консистенцията е особено важна. Ние идентифицирахме растителни мазнини и белтъчини, чрез които се постига подобен вкус.

Въпрос: Откъде се снабдявате със съставките за бургерите?
Браун: Използваме най-обикновени съставки като картфен протеин и кокосово масло. При хемоглобина беше обаче трудно. В началото мислехме, че е възможно да го набавим от луковиците на соята. Но за това щеше да е нужно да засеем много соя. Тогава вкарахме един ген от соята в мая и сега произвежадме хемоглобин от мая, която расте във ферментатори – подобно на производстовто на бира.

Въпрос: Защо просто не призовете хората да ядат по-малко месо?
Браун: Защото месото е важно за хората. Те просто го харесват и търсят. Има само едно решение: Ние следва да дадем на хората месото, което обичат, но трябва да го произвеждаме по по-подходящ начин. „По-подходящ” означава не само по-устойчив, по-сигурен и по-хранителен. Нашето месо следва да бъде поне толкова вкусно и на достъпна цена. Ние може да имаме успех, само ако потребителите предпочетат нашето месо пред това, което е произведено от животни.

Въпрос: Наистина ли вашият бургер е по-природосъобразен?
Браун: Който предпочете порция от нашите бургери пред тези от животни спестява водата за 10-минутен душ и парникови газове, които се отделят при едно 30-минутно автомобилно пътуване. Площта на използваната земя е дори двадесет пъти по-малка от тази, която е необходима за произвеждането на бургер от телешко месо. Спестената площ би могла отново да стане дом на диви животни. И чрез това не се отказвате от нищо. Нашето месо има същото съдържание на витамини и желязо като обикновеното месо. Същевременно съдържа повече белтъци, малко по-малко мазнини и по-малко калории.

Въпрос: Кой пазар искате да завземете с вашия растителен бургер?
Браун: Нашата цел е всичката кайма на света да се произвежда от растения. И мислим това напълно сериозно. Нашата прогноза е, че след 50 години хората ще ядат само растителни бургери.

твоите коментари

Крум
24 April 2017
По-скоро не, поне суровоядните. Малко от тях ще харесат изкуствена и преработена храна.
slowflake
6 April 2017
Интересно... дали веганите биха яли такова "месо"?

остави коментар